dilluns, 4 de desembre de 2017

DIA DELS DRETS LINGÜÍSTICSHui, 4 de desembre, celebrem el Dia dels Drets Lingüístics. L'any 1996 es va reunir a Barcelona la Conferència Mundial de Drets Lingüístics. La Declaració considera la diversitat lingüística i cultural existent al món i rebutja l'homogeneïtzació cultural forçada, defineix el concepte de llengua d'un territori, reconeix drets lingüístics individuals (dret a ser reconegut membre d'una comunitat lingüística, dret a l'ús públic i privat d'una llengua,...) i drets lingüístics col·lectius (dret a disposar de serveis culturals, dret a la presència equitativa de la llengua i la cultura en els mitjans de comunicació,...). Et deixe alguns articles relatius a l'educació:

ARTICLE 23
1. L’ensenyament ha de contribuir a fomentar la capacitat d’autoexpressió lingüística i cultural de la comunitat lingüística del territori on és impartit.
2. L’ensenyament ha de contribuir al manteniment i desenvolupament de la llengua parlada per la comunitat lingüística del territori on és impartit.
3. L’ensenyament ha d’estar sempre al servei de la diversitat lingüística i cultural, i les relacions harmonioses entre diferents comunitats lingüístiques arreu del món.
4. En el marc dels principis anteriors, tothom té dret a aprendre qualsevol llengua.

ARTICLE 27
Tota comunitat lingüística té dret a un ensenyament que permeti als seus membres el coneixement de les llengües vinculades a la pròpia tradició cultural, tals com les llengües literàries o sagrades, usades antigament com a llengües habituals de la pròpia comunitat.

Cap comentari:

Publica un comentari

CONCURS DE POESIA ESCOLAR «A LA FIRA ENGUANY ANEM EN VERS»

Amb l’objectiu de mantindre la flama de la Fira de Sant Onofre encesa entre la població més jove de la nostra localitat a la qual van adreça...