dimarts, 28 de novembre del 2017

MÒNICA PLANAS - EL FIL VERMELL DEL DESTÍ

DIARI ARA – Diumenge 26/11/17
Hi ha una faula oriental que explica la història d’un home molt vell que viu a la Lluna i que cada nit viatja fins a la Terra per connectar ànimes que tenen alguna cosa per compartir o ensenyar-se. Persones que, a partir del moment que l’ancià les enllaça, esdevindran importants l’una per l’altra. L’home els farà un nus al dit petit de la mà a cadascuna d’elles amb un fil vermell invisible i això determinarà que, en un moment o altre de la seva existència, es trobin. No importa quan, ni on, ni de quina manera. 



El fil es pot estirar milers de quilòmetres, es pot contraure, es pot enredar o omplir-se de nusos, pot tibar però mai es trenca. El vincle sempre existirà encara que el cordill invisible quedi enrere en el temps o ni tan sols el recuperem mai més. Tot i que hi ha diverses versions d’aquesta faula oriental, la història del fil vermell del destí no es refereix exclusivament a l’amor de parella. Té a veure sempre amb un vincle afectiu: l’amistat, l’estima a un fill o una filla, un pare o una mare adoptius, un mestre, algú que et salva la vida, que hi és en els moments més importants o que t’estén la mà quan ho necessites. Com a al·legoria, el dit menut té a veure amb les emocions. L’artèria cubital permet resseguir un camí que va del menovell fins al cor.

Segons la llegenda, no tenim només un sol fil lligat. Poden ser desenes, perquè ens imaginem un món amb una xarxa vermella infinita que ens vincula a cadascú de nosaltres amb moltes persones. L’únic segur és que si l’ancià ens lliga, coincidirem amb elles en algun moment de les nostres vides.
La llegenda, entesa de manera literal, és inquietant perquè el missatge és tan determinista que anul·laria la llibertat individual, el criteri personal i l’atzar a l’hora de relacionar-nos. Però ens permet reflexionar sobre els fils vermells que cadascun de nosaltres hem teixit al llarg de la vida. Els amics d’infantesa, els d’adolescència, i els que hem trobat de grans. Totes aquelles persones amb qui hem establert una confiança absoluta en un determinat moment de la nostra vida, hi hem teixit un llaç encara que després hi hàgim perdut el contacte. Amics i amigues que ens han influït, que ens han ajudat a prendre una bona decisió o que ens han consolat quan estàvem desesperats. Persones que, en un moment de confusió, ens han aplanat el camí i han fet que hi veiéssim més clar. Gent amb qui hem establert una complicitat absoluta, que amb una mirada ens hi hem entès, que ens han guardat un secret.
En una era en què les tecnologies han convertit els amics en xifres i els tenim en llistats de retrats, potser pensem poc en els fils vermells irrompibles que portem lligats al dit petit. He conegut persones que parlen d’amics però que en realitat no en tenen cap. Individus que no sabrien a qui trucar si un dia sentissin una tristesa absoluta que necessitessin compartir. Personatges que, pendents de teixir una xarxa daurada de contactes, no tenen ningú a l’altra banda del seu fil vermell. La prova del fil vermell del destí potser s’ha de fer a la inversa. No qui volem a l’altra banda del fil, sinó qui ens hi vol a nosaltres. Hem de ser valents per pensar quines persones ens prioritzarien a l’hora de lligar-nos el fil. Quins amics, quan et necessitin, saps segur que estiraran del teu dit petit. Si dubtes, potser encara ets a temps d’arreglar-ho.

14 comentaris:

  1. Crec que tinc molts fils vermells, com tots: els professors que he tingut, els bars als qui vaig constantment, els que m´atenen al supermercat...
    Però no tots els fils vermells que tinc van a estar al meu costat, no tots els nostres fils vermells van a estar quan més les necessites. Tan sols estaran uns pocs i uns altres aniran quedant-se pel camí encara que de moment, parega impossible. Però sempre serà bo saber que encara que em queden pocs seràn els que jo verdaderament els importe.

    Marta Sala Pérez 4ºC

    ResponElimina
  2. Tots tenim fils vermells en la nostra vida, sense cap dupte. Des de cada membre de la nostra familia fins als amics que mes estimem, siguen de la infància o dels nous amics que hem fet al llarg de la nostra vida. En aquest text ens ha parlat d´una manera metafórica de com mantenim els nostres vincles amb les nostres persones volgudes. Amb els fils vermells. Cadascún te els seus, i d´una manera o un altra, sempre els tindrem amb nosaltres, per aixó diu que els tenim nugats als dits, perque estàn ahí sempre per al que siga. Pot ser encara no hi conegues a algú que siga el teu fil vermell però, tots tenim un destí, com diu en el text, cada persona, en qualsevol moment de la vida, hi coneixerà a eixa persona, com a parella, o no, que será el seu fil vermell. Com tots en aquesta vida.

    ResponElimina
  3. Tots tenim fils vermells per pocs que siguen,sempre hi ha algún que destaque més que un altre. fins i tot sempre estem a temps d'aconseguir fils vermells.Sempre estarán els fils vermells de l'infancia,de l'adolescencia inclús dels llocs públics com poden ser bars,llocs de festa,super mercats.. Enca que els que més es recorden són els de la familia,tot i que semppre són els més forts i mes sincers.Finalment sempre estem a temps de desfer-mos d'algún que no ens combé,o algún tòxic encara que ens pensem que son els bons..
    BELEN MARTINEZ 4ºC.

    ResponElimina
  4. Sempre he tingut amics en l'infantesa en els quals ja no tinc relació,però,estic segura que si ara mateix tocara als meus amics,em donarien la seua ajuda.Ara,a l'adolescència,he trobat nous amics,uns amb més confiança i altres amb menys. Sé que als de més confiança sempre els tindre al meu dit lligats a un fil. En un futur espere trobar-me més fils vermells...

    CARLA MARTÍNEZ 4ºC

    ResponElimina
  5. Tots tenim fils vermells pero tots els llocs , alguns els trobarem peli camí i alguns no els trobarem mai. En alguns ara ens portarem mal o en altres de meravella , però en que algú ens portem mal no significa que no siga un de tots els nostres fils que tenim , aixó significa que ens ha aportat un significat a la nostra vida , i después els fils que necessitem , crec jo que els trobarem algun día , trobarem a una personeta que ens fácil feliç , que ens aportó seguretat i que mai es vagi.

    Helena Sanchez Llopis 4°C

    ResponElimina
  6. Jo crec que el text té una part de veritat perquè si ens posem a pensar veiem que alguna vegada ens hem sentit més connectats en unes persones que en altres, i això es deu perquè tu sents que eixa persona no es la teva amiga, és a dir, si alguna vegada et passa alguna cosa i vols cridar a algú saps que no a ella serà a qui cridaràs perquè el teu conscient ja et diu que a lo millor no t’agafarà la trucada o no t’escoltarà encara que diga que t’escolta.

    Jo pense que els meus fils vermells són la meva família, les meves quatre millors amigues, perquè sempre que em passa alguna cosa o estic trista volem fer-me riure i ajudar-me si poden.

    La veritat es que abans no havia pensat en aquestes coses i gràcies a aquest text me adonat de que per molt que la gent diga que tenen amics potser que ni tan sols tinguen un i això hem desanima perquè es trist saber que hi ha persones així.

    ANA MARIA ROBESCU,4t ESO A.

    ResponElimina
  7. Pense que no hi ha un fil que connecta a una persona amb altra durant la nit, és a dir, pot ser imaginat, però no pot ocórrer. Crec que les persones connecten entre si per alguna raó com per exemple un xic veu a una xica que treballa en la botiga de roba que li agrada i s’enamora a primera vista, per tant decideix parlar-li i queden una vesprada junts per a conéixer-se millor.
    Hi ha molta gent que quan está trist per qualsevol motiu o vol contar-li una cosa a una persona de confiança, no en té a ningú que li puga ajudar i per aquest motiu es deuria deixar de conéixer a gent per les xarxes socials i fer amics de veritat, amb qui pugues parlar sobre qualsevol cosa sense sentir por a que pot pensar de tu o que pot passar si li contes un secret perqué saps que pots confiar plenament en ell i el que és millor, estarà ahí en les bones i en les males.

    ResponElimina
  8. Jo pense que aquest text té una mica de raó, totes les persones que passen per la nostra vida és per alguna raó,tots tenim aquestos fils rojos, siga de família,amics,gent que ni coneixem,podem tindre-los per totes les parts,al carrer,festes,restaurants,centres comercials, a milers de kilòmetres,etc.Al cap i a la fi,nosaltres som els que decidim que fer, si volem conèixer tal persona, si volem fer açò o allò, crec que aquest fil roig en realitat és el nostre cor.

    YESSICA BLASCO DOS SANTOS 4t ESO A




    ResponElimina
  9. Aquest text pot ser tinga rao, si ens fixem, les persones de vegades solem dir que moltes relacions amb altres persones són coincidencia, per exemple alguna vegada ens ha passat coneixer a algu amb el qual tenim molta amistat o qualsevol altra relació i desplaçarnos a un altra ciutat i coneixer a algu que coneix a aquella persona del altre lloc, aixo seria aquest fil vermell. També es deveres que totes les persones no estan igual de lligades al fil, ja que tots no están per a tot i com diu el text moltes vegades no ens adonem i pensem que qualsevol persona que coneguem de fa poc faria tot per nosatres pero no ens podem adonar ja que aquest fil es invisible. Pero posiblement al llarg de la vida hi podrem anar veguent aquest fil invisible a través de l’experiencia i de les persones que han passat per la nostra vida.
    Paula Monzó 4rt A

    ResponElimina
  10. Crec que el text té raó quan diu que tenim més d'un fil vermell, si es veritad que tinguem un,jo no crec que tenim, jo crec en accions, per exemple els meus pares, han estat amb mi durant quinze anys i per més raons que jo li's he donat ja siga en casa o en l'escola, tots els problemes que he causat, ells han estat ahi per ajudarme amb tot. Amics, com creieu que es diferencien els millors, no sera un fil vermell, son les coses que es fan, millor amic es el que es preocupa o el que t'ajudat a ser millor persona.
    Que no em diga ningú que aixó es fa gracies a un fil vermell invisible, perque no me ho crec...

    PATRICIA JACKSON 4t ESO A

    ResponElimina
  11. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  12. Jo crec que el text té raó perquè tota persona està atiada de un fil vermell invisible que el conduirà cap a altra persona amb la que es farà una història.El fil ens connecta amb el nostre destí.
    La finalitat del fil vermell és connectar a les persones més importants de la teva vida ja siga amics,familiars,etc.

    Els amics i familiars estan per a tú quan més ho necessites,están en les males i en el bones amb tú,t'ajuden amb els problemes que tens.
    Per més lluny que estiga una persona,pot demostrar-te lo realment important que és i que pots confiar en eixa persona.Fins i tot, de vegades,la persona que tinguem al nostre costat no el consideres un bon/a amic/amiga.

    YASMIN TATE 4rt ESO A

    ResponElimina
  13. Estic d'acord amb el comentari,el fil vermell va lligat a la nostra vida,a les persones que ens volen sobre tot,no totes les persones a les que volem formen part del fil vermell,només aquelles amb qui trobem una complicitat especial...a tots ens ha pasat connectar mes facilment amb algunes persones que amb altres,pot ser siga metaforicament aixo a lo que anomenem "fil vermell" el encarregat de buscar l'amor.No sols amb la parella,sino tambe amb amics,familiars...

    Ruth Carbo 4A

    ResponElimina
  14. Aquest text m'ha agradat molt, ja que considere que tot el que diu es veritat i molt bonic.
    Tots en tenim els nostres fils vermells, metafòricament parlant.
    Jo, personalment,tinc en aquestos, als meus amics, al meus amics de la infantessa,a la meua familia, per supost i a totes aquelles persones que m'han ajudat o format part de la meua vida durant un periode de temps, que d'alguna manera m'han deixat marca.
    Aquestes persones vuic conservar-les per a sempre. Fins i tot,encara que estiguen present o no amb vida, si aquesta persona en tenia un fil vermell meu, el tindrá per a sempre. Com la meua iaia, per exemple.
    Aquest text m'ha fet molt reflexionar.

    ResponElimina

DE VIVA VEU 2023

  L’IES Sant Vicent Ferrer ha participat novament aquest curs en la fase local del certamen de lectura en veu alta “De Viva Veu” amb una sel...